Tuesday, 16 April 2013

PaVlOvA ooo PaVlOvA


 Assalamualikum... lamenye dah x update... (>_<) huhuhu...
ok la, aku nk kasi resipi Mini Pavlova... *xberape nk mini... hekhekhek... :P
aku buat ni pon sebab sepupu aku yg request.

Bahan - Bahan:
4 biji putih telur *pastikan bukan dari peti sejuk. suhu bilik le...
1 cawan/200g gula kastor
1sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh cuka
1/2 sudu teh esen vanila 

*bahan untuk hiasan
whipping cream
buah-buahan
Cara - Cara:

1)Pukul putih telur sampai kembang. *kelajuan maximum...
2) Masukkan gula sikit demi sedikit sampai kental. klau dah sebati, stop beat, sekarang gula spatula.
 
3) masukkan tepung jagung, cuka and esen vanila.




4) lepas tu, msukkan adunan ke dalam piping beg, klau xnk guna piping beg, letak je guna spatula.



 
5) bakar dalam 100c - 120c
lebih kurang 1jam 15minit.
*SUHU JANGAN TERLALU TINGGI, KARANG HANGUS, PADAN MUKA.  haha...
lepas bunyi TING! tangan tu jangan nk gatal2 pi buka terus, biar pavlova tu sejuk dekat dalam oven. 
BABAP KANG!
 Tadddaaaaa.... ini la hasilnye... :)


No comments:

Post a Comment