Tuesday, 16 July 2013

BiSkUt StRaWbErrY CoKlAt


Assalamualaikum!!! korang buat ape tu??? jangan curi - curi makan, bulan PUASA ni. huhuhu.
Kali ni aku nak kongsi resepi biskut strawberry coklat, ala - ala Dato K dengan Dato Siti... hahaha.

Bahan - bahan:
260 gm butter
120 gm gula icing
320 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
40 gm tepung ubi
1/2 sudu teh baking powder
40 gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
2 sudu teh strawberry emulco
sedikit pewarna pink/merah
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan

Cara-Caranya

1) Pukul butter dan gula sehingga kembang.

2) Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam.
3) Gaul rata sehingga menjadi doh.

4) Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan. 

5) Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak.
6) Biarkan biskut benar2 sejuk, barulah celup dngn coklat cair.
7) Celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.


Hias biskut ikut creativiti korang... ini dia...

No comments:

Post a Comment