Assalamualaikum... Alhamdulillah... dah masuk hari ke 8 berpuasa. ha! alang - alang jolok pekasam, meh pekena pekasam. eh, xdelah, gurau je. huhuhu... aku nk share sikit resepi biskut tat nanas berkeju. asal berkeju lak? sebab doh die ade dicampurkan dengan keju. tu pun x tau? LOL.
Bahan - bahan:
113 gram butter (hari tu aku letak lebih) *nak kasi doh tu lembut.
113 gram cream cheese (aku pakai tatura)
1 biji kuning telor
1 suduteh esen vanilla
20 gram gula
40 gram tepung jagung
50 gram tepung kastard
20 gram susu tepung
240 gram tepung gandum
1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
Cara - cara:
1) Pukul butter, cream cheese, gula dan esen vanilla.
40 gram tepung jagung
50 gram tepung kastard
20 gram susu tepung
240 gram tepung gandum
1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
Cara - cara:
1) Pukul butter, cream cheese, gula dan esen vanilla.
2) Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung,
tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati.
3) Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
lepas tu masukkan dalam acuan tart gulung tekan
keluar, letak jem dan
gulung.. bakar 350F selama 17-19 minute.
gulung.. bakar 350F selama 17-19 minute.
AWAS... jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk sikit
tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram je. Jika adunan kering pula
kena masukkan butter tak banyak sikit je.
No comments:
Post a Comment