Friday, 21 November 2014

KeK KuKuS (buah-buahan)

Lamanya dah tak update blog... haii uols... hehehe.
Meh datang dekat, nak kongsi resepi kek BUAH KUKUS nih.
Banyak kali dah buat kek nih, siap jual lagi. Alhamdulillah...


SUMBER: Kompilasi Hidangan Kek

Bahan-Bahan:
540gm tepung gandum
500gm buah - buahan campuran
320gm marjerin
280gm gula kastor
160gm gula pasir
2 sudu teh serbuk penaik
2 sudu teh soda bicarbonat
5 biji telur gred A

Cara-Cara:

  • Griskan acuan (saya guna acuan segi 4) berukuran 10 inci atau 9 inci. Lapik dengan ketas serap minyak. Sediakan pengukus dan isikan air 3/4 penuh. Jerangkan hingga mendidih.
  • Tepung gandum diayak bersama serbuk penaik dan soda bicarbonat, satukan dengan buah - buahan campuran. Gaulkan sebati dengan tepung dan perapkan selama 30 minit. 
  • Pukul marjerin dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur sebiji - sebiji sambil dipukul hingga sebati.
  • Pindahkan adunan ini ke dalam mangkuk besar. Masukkan bahan perap tadi sedikit - sedikit sambil digaul rata. Ketepikan. 
  • Masukkan gula pasir dalam periuk dan panaskan atas api sederhana. Kacau dengan senduk kayu hingga cair dan perang.
  • Dengan cepat, tuangkan air gula ini ke dalam adunan kek tadi. Gaul rata hingga sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Tutup dengan kertas aluminium. Kemudian kukus selama 2 jam.   

tadaaaa.... da siap! cantik tak kek buah kite? hehehe. 

TIPS: AMARAN KERAS!!!
1) Marjerin dan gula kastor jangan dipukul terlalu kembang kerana ia akan menjadi ringan dan buah akan mendap ke bawah.
2) Air kukusan hendaklah betul-betul mendidih baru dimasukkan kek.
3) Alas penutup kukus dengan tuala atau kain nipis (tapi aku guna kertas aluminium) agar air tak menitik atas kek. 



No comments:

Post a Comment