Assalamualikum...
wah, baru nak mula buat blog nih. hihihi. Al-maklum la, tengah cuti semester, rugi kalau xgunakan peluang yang ade. Cuti nih aku nak share resipi2 yang aku geledah dari blog orang lain, dan aku ubah cikit2. Ini dia, KEK KERAMEL KUKUS. Selamat membaca! haha.
BAHAN - BAHAN:
A) Keramel
2 sudu gula
*tabur dalam loyang, (8x8) panaskan di atas api sampai gula jadi gold2 sedikit. (jangan sampai hitam suda)
B) Atas Keramel
1/2 tin susu cair (kalau nak keramel tu tebal, guna 1 tin terus)
60g gula caster
1/2 tsp esen vanilla
3 nos kuning telur
C) Bahagian Kek
140g tepung gandum
60g gula caster
3 nos kuning telur
135 ml air biasa
1tsp baking powder
45ml minyak canola. (kalau nak guna minyak masak biasa pun boleh)
D) Marinque
6 nos putih telur
60g gula caster
1tsp cream of tartar (kalau xade, ganti dgn baking powder)
CARA - CARA:
1) lepas buat keramel dekat dalam loyang tu tadi, baru kita buat yang B.
2) kacau bahan B, tapiskan dan masukkan dalam loyang. *biarkan
3) pukul bahan C.
4) pukul bahan D sehingga kembang n kalau diterbalikkan die x jatuh.
6) bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian (ikut suka hati)
<<< warna pilihan mummy. hok aloh. haha
7) walaupun kek ni aku kukus, mesti kukus guna cara double boiling. kira2 1jam da masak.
8) kalau da sejuk tu boleh la d terbalikkan. da siap! Alhamdulillah. hehehe.
kukus guna cara double boiling???? camne ya????
ReplyDeletesama juak mcm ktk bake. dbah nya engkh air.
Delete