Antara khasiat dan fakta menarik berkenaan rumpai laut yang perlu anda tahu
2. Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil, justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana kedua-duanya bersifat acidic. Contoh makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.
3. Kenapa sifat alkaline dalam rumpai laut itu tinggi? Antaranya adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi dan pelbagai di dalamnya, mencukupi untuk keperluan manusia. Tambahan, rumpai laut adalah antara tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium, kalium, zat besi, magnesium, iodine, dan zinc.
4. Kaya dengan serat, meskipun struktur komposisinya tidak sama dengan tumbuhan/sayur darat. Ini secara langsung mampu mengawal paras gula dalam darah si pemakannya.
5. Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti kanser dan penyakit jantung.
6. Beberapa jenis rumpai laut bertindak sebagai ejen detox. Terdapat komponen di dalamnya yang mampu bergabung dengan metal toksik dalam sistem pencernaan kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui tahi.
7. Ekstrak rumpai laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil diet. Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.
8. Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur, terutama yang menetap dipinggir pantai, sejak berzaman lagi.
9. Meskipun berkhasiat, namun tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak dan berterusan kerana dikhuatiri akan mengakibatkan keracunan iodine.
10. Rumpai laut yang sudah busuk berupaya menghasilkan gas hidrogen sulfida. Ianya beracun dan boleh mengakibatkan muntah dan cirit birit.
korang da taukan kan kan??? sekarang ni aku nk kongsi resepi yang maid aku buat. kerabu rumpai laut... agagagaga... :P
BAHAN:
Bawang merah - 4 biji (potong ikut suka)
bawang putih - 3 ulas (potongan ikut hati dan perasaan) hahaha
cili merah - potong memanjang
limau kasturi - 25 biji (terpulang ikut kemasaman yang korang suka)
kacang tanah - 2 sudu makan (blend jgn sampai halus)
rumpai laut - 100gm (rendam semalaman)BAHAN:
Bawang merah - 4 biji (potong ikut suka)
bawang putih - 3 ulas (potongan ikut hati dan perasaan) hahaha
cili merah - potong memanjang
limau kasturi - 25 biji (terpulang ikut kemasaman yang korang suka)
kacang tanah - 2 sudu makan (blend jgn sampai halus)
garam + ajinamoto+gula = jangan lupe ye...
CARA:
1) satukan semua bahan-bahan, da siapppp... sekejap je kan? kah kah kah...
kalau nak lagi sedap, simpan dalam peti sejuk dulu.
selamat mencuba, merasa, membuat dan segala "me"... :P
No comments:
Post a Comment