Saturday, 28 December 2013

Muffin Pisang Super Lembut

Al-kisah....
pisang banyak dekat rumah, nak makan macam tu je memang dah tak larat. Jadi ape lagi, JOM BUAT MUFFIN PISANG!!! sebenarnya resepi untuk aku buat muffin, untuk KEK. tapi aku dah menderhaka resepi KAK ITA... ampun beribu - ribu ampun ye kak.. hehehe.



RESEPI: (satu adunan dapat 20 cawan kalau guna saiz sederhana)
250gm pisang berangan
1 s.t. jus lemon
150gm marjerin
150gm gula kastor
1s.t. esen vanilla
3biji telur
200gm tepung gandum
2 s.t. serbuk penaik
1/2 s.t. serbuk soda
2 sudu besar susu tepung

CARA:
1) Panaskan oven suhu 180 darjah celcius.(ikut oven masing2)
2) pisang dilecek dan campurkan dengan jus lemon. ketepikan.
3) tepung gandum diayak bersama serbuk soda, serbuk penaik dan susu tepung. ketepikan.
4) putarkan marjerin dan gula kastor sehingga berkrim dan kembang. masukkan esen vanilla.
5) masukkan telur satu per satu dan putar sehingga rata.
6) masukkan pisang dan tepung ke dalam adunan, kacau sehingga rata.
7) masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas.
8) bakar selama 45 minit. (ikut oven masing2) 

SELAMAT MENCUBA!!!


onomnomnom.... 

wanginye~

No comments:

Post a Comment