Assalamualaikum....lamanya dah tak berblogging... huhuhu... Al-maklum la, busy memanjang. Baiklah, di pendekkan cerita, hari ni nak kongsi resepi kuih Talam Kacang Merah. Lame da nak buat, tapi xde mase. (buat2 xde mase) hahaha.
BAHAN UNTUK LAPISAN BAWAH (kacang)
1 tin kacang merah *kalau xde kacang dalam tin, rebus je 425gm kacang merah biasa, dah tu kisar sampai halus. Ala2 puree gitu.
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi / jagung / kanji
3 cawan santan cair, tambah sedikit garam
pewarna
CARA:
1) Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2) Satukan semua bahan kecuali kacang merah. Tapiskan.
3) Masukkan kacang merah yang sudah dikisar, kacau rata.
4) Kukus selama 30 minit.
BAHAN UNTUK LAPISAN ATAS
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat, tambah sedikit garam
CARA:
1) Satukan semua bahan, tapiskan dan masak di atas api.
2) Cakar bahagian atas kacang merah yang dikukus tadi, guna garfu.
3) Tuangkan adunan santan ke atas kacang merah.
4) Kukus selama 25minit lagi.
*tunggu sejuk baru potong. kalau tidakkkk...... tak jadi masalah. hahahaha.
onomnomnom...
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment